Tips & inspiration

Hårinpackning

Här får ni tips på en bra hemtillverkad hårinpackning:
1 mogen mosad avokado
1 dl kokosmjölk
2 msk olivolja
2 msk honung

 

Blanda alla ingredienser, massera in det i håret och låt verka ca 15 minuter. Har du tillgång till bastu, kan du med fördel göra hårinpackningen i samband med bastubad.

 

Mars 2012

Jag sorterade i gamla papper för ett tag sedan och hittade då en skoluppgift, en intervju som jag gjorde med min farmor runt 1979. Temat var förr i tiden. Bland annat berättar min farmor att under andra världskriget när mycket ransonerades, bl a tillgången till mediciner, så användes bikarbonat till mycket, t ex magproblem. Sanna Ehdin tar på sin blogg upp just ämnet bikarbonat, från vilket följande är taget.

Bikarbonat ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen.

Bikarbonat används även mot myror i hemmet och det tar bort lukter, fläckar m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken absorberar tar bort dålig lukt.

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att

 • a) vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar.
 • b) sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden.

Så här gör du:

· Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar.

· Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och bada i 10 minuter.

· I dryck tag ½ tesked i 2 dl vatten. – (OBS! ej i samband med mat eftersom pH ska hållas lågt då.)

· Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter.

Andra användningsområden:

• Fyll en 100 ml sprayflaska med vatten och en halv tesked bikarbonat och sprayar varje morgon litet i ansiktet och masserar/tvättar i ett par minuter – och huden blir lenare och får mer lyster.

 • Ansiktscrubb med bikarbonat och ricinolja är bra vid akne sägs det.

Det om bikarbonat. Njut nu av vårsolen och ta hand om er!

 

Oktober 2011

Nu när vi befinner oss i en period då mörkret sänker sig snabbt över oss behöver vi ta hand om oss lite extra. Kanske är du i behov av att stilla dig. Bara sätta dig ner, tända ett ljus, följa dina andetag en stund. Känna in nuet. Kanske mår du gott av att lyssna på musik, sitta ner och filosofera en stund själv eller i sällskap. Kanske skulle du må bra av en stunds avkoppling men en bra bok och en god kopp te. På Vedanta kan du köpa goda ekologiska och gröna teer, även tänkvärda små böcker från Kreativ Insikt och Janesh Vaidyas två böcker Ayurveda för ditt sinne och romanen I det sista regnet.
 

På Vedanta kan du också lära dig mer om mindfulness. Många av oss springer rätt fort mellan varven. Om vi förmår att stanna upp någon gång då och då och faktiskt ta del av vad livet har att erbjuda, lägga in små pauser i vardagens inrutade schema så får vi små förgyllda stunder. Vad har jag förundrats över idag? Om vi bara tar oss den tiden att ställa oss den frågan, så finns det nog alltid något att förundras över. Och du kom ihåg en sak - Ta hand om dig!

 

Juni 2011

Så står sommaren för dörren och det är bara att kliva rakt in:)! Ta dig tid att bara vara. Välj ut en plats där du mår bra, det kan vara i skogen, på stranden framför havet, vid en sjö, hemma i favoritfåtöljen och bara följ din andning och låt tankarna sakta tömmas ur huvudet. Det är ett sätt att vara närvarande i nuet. Känn in din kropp, vad signalerar den? Lyssna på det! Ät mat som passar för säsongen. Många odlar egna grönsaker - frossa i grönsaker, örter, bär och frukter och ni som inte odlar själv - det finns i er matvarubutik eller åk och handla av de som odlar. Unna dig härliga fotbad. Plocka med dig hem tallbarr & granbarr när du är ute och promenerar och sätt det i vatten. Blanda i örter, t ex mynta  och citronmeliss. Koka upp detta, det vill säga gör en infusion och blanda sedan ner det i fotbadet. Infusionen håller ett par dagar i tätslutande burk. På Vedanta kan man boka temakvällar, te x tema örtspa - då använder vi oss av det som finns i naturen och skafferi & kyl och gör våra egna ansikstmasker, fotbad m.m. Boka in dig och dina vänner för en trevlig stund i en estetisk tilltalande miljö.

Ha en magisk sommar!

 

Mars 2011

Ja, livsandarna börjar komma tillbaka - ljuset är här :)! Vilken fantastisk fullmåne vi har haft - vilket ljus! Den här tiden på året är en utmärkt tid för rening både i sig själv och runt omkring. På Vedanta finns ett Pukka te som heter Detox som innehåller örter som är bra vid rening. Om du vill detoxa kan du tänka på följande:

 • Uteslut alkohol, rökning & kaffe
 • Drick gröna ekologiska teer
 • Dra ner på saltet
 • Undvik halv och helfabrikat
 • Ta bort socker, vitt mjöl och alla typer av sötsaker och lightprodukter
 • Ät massor av ekologiska frukter och grönsaker
 • Ät gärna vegetariskt men glöm inte bort proteinet i form av te x bönor
 • Drick mycket vatten, gärna med pressad citron i

 

Under en detoxperiod är följande bra aktivteter:
Helkroppsmassage - på Vedanta finns många olika helkroppsbehandlingar att välja på
Algbad eller alginpackning
Bastubad
Kroppspeeling
Meditation
Stavgång
Simning
Yoga
Se till att sova ordentligt om nätterna - gärna 8 timmar per natt

Ta hand om dig själv och gör sådan du tycker är roligt! 
Själv omger jag mig gärna med färska snittblommor, doftljus och andra enkla saker som sätter guldkant på vardagen.

 

 

 

December 2010

 

Återigen står snart julen för dörren. För en del av oss går pulsen upp med allt som ska hinnas innan julafton, andra finner många tillfällen att bara sitta ner och mysa över en te/kaffekopp med tända ljus. Vilket jag tror är mycket klokt! Sätt dig ner sen stund och bara följ din andning och känn hur lugnet lägger sig. Sitt i din favoritfåtölj och känn dofterna av ett gott aromatiskt te eller kaffe. Drick sakta och med andakt! Hur smakar det du dricker, vad får du för associationer? Ha tända ljus omkring dig och kanske gärna något doftljus för att ytterligare skapa en rogivande atmosfär. Vad är du tacksam över idag? Varje dag har nog innehållet något guldkorn om än ack så litet. Fokusera på det!

Om du är ledig något under julen passa på att återhämta dina krafter och gör sådant som du tycker om. Kanske är det att ta långa promenader i det vackra vintervita landskapet, kanske är det att kura skymning med en god bok, umgås med nära och kära över en god bit mat, spela spel, lyssna på musik, pyssla, hemmaspa m.m.

Går du i julklappstankar eller vill skämma bort dig själv är du välkommen in till Vedanta fram till och med den 15 december för att få hjälp eller hitta inspiration bland produkter och behandlingar, sedan tar Vedanta julledigt på varmare breddgrader fram till och med den 11 januari.

 

Oktober 2010

Enligt ayurvediskt tankesätt är hösten en utmärkt tid för rening och utrensning för att bygga upp immunförsvaret och t ex förebygga förkylningar. Pukka Cleansing Tea är ett reningste som bär toner av bär toner av mint, nässla och aloe vera. Dessa läkande örter hjälper kroppen att rensa ut. Helt enkelt stråla från både insidan och utsidan. Just nu kan du köpa Pukka Cleansing Tea till ett rabatterat pris på Vedanta: 40 kr för 20 tepåsar.

Shirodara är en mycket behaligt behandling med djupt gående effekter, som är mycket lämplig att göra vid årstidsskiftningar och vid rening. Läs mer om Shirodara under Behandlingar.

Det är bra att se över sina dagliga rutiner under en reningsperiod.

Så här skulle de dagliga rutinerna kunna se ut under en 2 veckors reningsperiod:

1. För att skapa en lugnande effekt på sinnet, använd eterisk lavendeolja på en aromasten eller i en aromaljuslykta.

2. Daglig självmassage (abhyanga) innan dusch med ekologisk sesamolja och några droppar lavendel ifall du är en person med vata eller kapha i din konsitution. Välj ekologisk olivolja med några droppar pepparmynta i om du har pitta i din konstitution. Här kan du undersöka om du har mest vata, pitta eller kapha i din konstitution.

3. Utför Nasya (nässköljning) med ekologisk sesamolja. Dvs. smör med sesamolja i närsborrarna, vilket har en lugnande effekt på sinnet och är mycket välgörande för slemhinnorna i näsan.


4. Gå till sängs tidigt, senast 22.00. Det är också viktigt att stiga upp tidigt, senast 06:00 Du behöver extra vila när det är  säsongsmässiga förändringar och speciellt om du detoxar. Dessa dygnsrutiner kommer gör att det är lättare att återfå/behålla balansen i livet.

5. Utför några lätta yogaövningar och promenera ½ timme dagligen.

6. Inför regelbundenhet i dina dagliga rutiner. Ät, sov, motionera och meditera vid samma tid varje dag. 
 

7. Drick kokt vatten (något av avsvalnat men ändå hett) till måltider och lite nu och då under dagen för att hjälpa till att transportera ut slaggprodukter från kroppen.

8. Anpassa kosten, undvik t ex rött kött, lagrade ostar, friterad mat under en reningsperiod.

Begynnande förkylning? Om du skulle känna att du har en förkylning på gång, läs mer om förebyggande åtgärder under Ayurvediska huskurer som är mycket effektiva för att mota bort en begynnande förkylning.

 

September 2010

Nu är hösten här med dess vackra färger. Förhoppningsvis har vi haft tid att återsamla våra krafter under sommaren och går in i hösten med en härlig känsla.

Vid varje årtidsskifte är det bra att hjälpa kroppen anpassa sig till förändringen. Det kan du göra på ett lustfyllt sätt som passar dig i din vardag. Det kan handla om att börja varje dag med en härlgi & nyttig smoothie. Sanna Ehdin har gett ut en bok med fantastisk goda smoothies. Här hittar du några av recepten.

Har du badkar kan du sjunka ner i ett riktigt varmt bad med välgörande eterisk oljor eller ekologiska örtbadpulver som finns på Vedanta,mgiven av levande ljus och avkopplande musik.

Eller en regning höstdag kan du lyssna på regnets alla ljud när du sitter uppkrupen i en skön fåtölj med en skön filt, en kopp te som värmer dina händer. På Vedanta hittar du goda och ekologiska gröna teer.

Kanske är det läge att boka in den dädr tjejträffen som du har planerat länge? Varmt välkommen på Vedanta på någon temakväll.

Eller varför inte unna dig en galet skön behandling? De finns på Vedanta!

Eller laga någon god höstgryta eller mustig soppa, spela härlig musik och dela dina tankar med nära och köra - hösten är här nu :)!

 

Juni 2010

Äntligen har sommaren gjort sitt intåg!För många av oss innebär det en del ledig tid och förhoppningsvis tid att bara vara. Låt sommaren bli en tid då du verkligen fyller på med sådant som gör dig glad och som får dig att må så där härligt bra. Vad det kan vara är olika beroende på vem vi är och vad vi för dagen känner för. Kanske är det ett morgondopp, läsa en bra bok, grillkväll med goda vänner, njuta av vackra kvällar m.m.

Just nu är det myggtid… i alla fall här uppe i norr! Om man väl har fått myggbett så finns universalmedlet Ghee som en räddare i nöden. Ghee kan man använda både till matlagning och diverse huskurer. Att sätta Ghee på ett myggbett, gör att det slutar klia. Hur man gör ghee hittar du här.

https://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php

Den 15 augusti startar jag upp en Mindfulnesskurs på Vedanta. Vi kommer att träffas 8 söndagar i rad och jobba både teoretiskt och praktiskt med Mindfulness. Mellan träffarna kommer deltagarna att själva jobba med Mindfulnessövningar. Vill du veta mer om det här ta gärna kontakt med mig för mer information.

Vedanta kommer att vara öppet lite till och från i sommar, men hör gärna av dig så bestämmer vi en tid. Jag erbjuder galet sköna och avstressande behandlingar och glöm inte bort de trevliga temakvällarna som ni kan boka!

Ha en härlig sommar :)!

 

Mars 2010

Ljuset har äntligen kommit tillbaka. Det känns härligt att vakna på morgonen och det är ljust ute :)! 

Den här tiden på året har många torr hud på kroppen & torrt och risigt hår.  En bra start på dagen eller ett bra avslut på dagen är att göra en abhyanga (varm oljemassage) på sig själv. Eller boka en tid på Vedanta för en underbart härlig helkroppsoljemassage! Värm ca 1 dl ekologisk olivolja eller sesamolja (har du lätt för att vara frusen är det sesamoljan som gäller då den har värmande egenskaper). Massera in oljan på kroppen innan du duschar. Vid alla ledade leder (handleder, armbågar, axlar, knän osv) gör du runda rörelser och på alla långa leder, t ex underarmar och överarmar gör du långa lätta strykningar. Duscha sedan i rätt varmt vatten och låt oljan gå in i huden.

För håret kan du följande hårkurer för att få bort den torra och risiga känslan, samt lyster till alla dina trötta och slitna hårstrån.

Indisk hårkur:  

Mixa juicen från en halvpressad citron, tre teskedar olivolja och en klick yoghurt med levande yoghurtkultur (dubbel mängd för den med långt hår). Massera in låt sitta i upp till 2 timmar skölj och tvätta som vanligt.

Det är också bra att göra en ren oljekur för håret, antingen indisk neemolja om man får tag i det eller så olivolja och låta det sitta i länge - gärna flera timmar och sen när det är dags att tvätta håret så ska man sätta i schampot innan man tillsätter vatten för att lösa fettet. Och sen tvättar man håret en gång till på vanligt sätt.

Ta väl hand om dig!

 

Januari 2010

 

Nytt år, nya löften, nya utmaningar, nya möjligheter och ny chans att bättre ta hand om din kropp och själ :)!

Hur mycket tid lägger du ner på att vårda och ta hand om din kropp och din själ? Kanske inte så mycket, utan du som många av oss andra bara kör på och tar för givet att allt ska funka. Kroppen ger oss signaler, men som vi dessvärre ofta nonchalerar. I år är året som jag tycker att du ska lyssna på dig själv och ta hand om dig! Det kan vara små och enkla saker som just du vet att du mår bra av.

Varför inte boka in en njutningsdate med dig själv? Gör precis det du har längtat efter så länge. Kanske är det att unna dig en härlig behandling av något slag, kanske är det att strosa runt i affärer eller värma en kopp gott te och krypa upp i fåtöljen med en bra bok eller en vacker tidning.

Som vanligt finns det en mängd härliga behandlingar du kan boka på Vedanta, eller kanske en kväll med vännerna på något tema som jag erbjuder.

Under januarimånad är det 10% rabatt på REN Skincares ansiktsbehandlingar.

Ha en fin början på det nya året :)

 

December 2009

 

Julen nalkas och alla jäktar för att hinna med sina aktiviteter, julklappar och förberedelser inför advent och julhelgen. I dessa tider tänker vi på vad vi ska ge våra nära och kära och där tiden är knapp att hinna med sig själv. Glöm då inte att ta en andningspaus, där du sitter ner med en kopp varm glögg eller ett gott te. Ett alternativ till glögg och te kan vara varm äppel- och kaneldryck. Häll färdigblandad äppeljuice i en kastrull och häll i lite vatten. Koka upp och häll sedan i en termos och tillsätt en hel kanelstång. Ljuvligt god är denna varma dryck.

 

Tänd sen ett härligt doftljus och när du andas in de aromatiska oljorna frigörs endorfiner och du blir avslappnad, får ny energi och blir genast lite piggare. En bra start på julen :)! Favoriter just nu är Glüwein som doftar apelsin, kanel och kryddnejlika och White Coffe som doftar kaffe och choklad. Eller varför inte prova en mindfulnessövning? Jag har nu skivor till försäljning, bland annat Mindfulness för nybörjare.

Du är välkommen in till Vedanta för att få hjälp eller hitta inspiration bland produkter och behandlingar ifall du vill skämma bort dig själv eller går i julklappstankar.

Vill passa på att reda nu önska er en riktigt god jul och gott nytt år!

 

Oktober och novembermånad

Nu när vi befinner oss i en period då mörkret sänker sig snabbt över oss behöver vi ta hand om oss lite extra. Enligt AyurVedan är det vatatid under höst och vinter och då rekommenderas vi alla att vårda vatan inom oss. Varför inte unna dig en stunds avkoppling med ett skönt varmt bad med eteriska oljor, t ex lavendel, tända lite ljus - jag säljer ett doftljus dom heter Aloe Relax som doftar underbart, och kanske brygga en kanna gott och nyttigt vataté (som jag av en händelse också har till försäljning... ;)! för att fylla din kropp med ny energi.

Det här är också en tid på året där det härjar många förkylningar och här kommer ett tips på ett sk. "förkylningsbad" för att mota Olle i grind.

Förkylningsbad

Detta bad öppnar och rensar ut de övre luftvägarna. De ökar dessutom blodcirkulaitionen och hjälper mot värk i såväl huvud som leder. Enligt den amerikanska forskaren Dr Richard Hansen kan ett varmt bad precis när du känner att du håller på att bli sjuk, alltså INNAN du har feber - hjälpa till att höja motståndskraften och öka immunförsvaret. Han menar att det sker genom att antalet vita blodkoroppar som angriper virus och bakterier tredubblas i ca 5 timmar efter det att du har avslutat badet.

Ingredienser:

5 droppar eukalyptusolja
5 droppar pepparmyntsolja
5 droppar lavendelolja
2 c-vitamin brustabletter
8 droppar timjanoja eller avkok av en handfull timjan, eller timjanbadpulver som finns att köpa hos mig eller på hälsokostbutiker. De eteriska oljorna finns att köpa på hälsokostbutiker.

Dra ut telefonjacket eller stäng av mobilen. Lägg dig i badet och andas djupt så länge du bara orkar. Linda sedan in dig i dina allra skönaste myskläder! 

Har man nu inget badkar, kan man ju blanda ner ingredienserna (kanske då 1 droppe av varje, en halv c-vitaminbrus osv) och koka upp i en kastrull och sedan göra ett ångbad, dvs andas in ångorna ur kastrullen och ha en handduk över huvudet.

Rent allmänt när det gäller förkylningar ska man:

 • Gå till sängs tidigare än vanligt.
 • Hålla sig varm, skydda speciellt öron, panan och fötter mot kyla och blåst. (Lite cayennepeppar i sockorna får igång cirkulationen och värmen) 
 • Välja varm mat och dryck 
 • Undvika mjölkprodukter, inklusive ost och glass
 • Ägna sig åt avspänning - t ex mediation i någon form

Hösten är en mysig tid då naturen visar en vacker färgprakt. Det är också mysigt på så sätt att vi kan njuta av tända ljus, kanske en bra bok eller film eller helt enkelt av varandras sällskap!

Kom ihåg att ta hand om er och lyssna inåt!